Οι Κατσούνες μας στο βιβλίο «Χειροποίητη Κρήτη» που υπογράφει η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη

«Χειροποίητη Κρήτη», ένα βιβλίο που καταγράφει τις παραδοσιακές τέχνες του νησιού

Η ταξιδιωτική γοητεία του χειροποίητου μέσα από ένα ιδιαίτερο concept book

Η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, ταξιδιωτική δημοσιογράφος και δημιουργός των Tourism Awards, «έγραψε» μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα στην ενδοχώρα της Κρήτης από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα του 2021. Αναζήτησε τεχνίτες και μάστορες που συνεχίζουν να εξασκούν παραδοσιακές τέχνες και τους παρακολούθησε επί το έργον. Από την αγγειοπλαστική και την υφαντική μέχρι την τυροκομία και την οινοποίηση, στο concept book «Χειροποίητη Κρήτη» αποτυπώνει το προφίλ 26 διαφορετικών τεχνών. Φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές του τρόπου με τον οποίον δημιουργούνται προϊόντα όπως τα στιβάνια, οι κατσούνες και τα κρητικά μαχαίρια και αφήνει χώρο στους ανθρώπους να μοιραστούν την ιεροτελεστία της τέχνης τους.

Κριτσά, Κρήτη

Κριτσά, Κρήτη © Γιώργος Αναστασάκης

Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο λιγότερο γνωστές εκφάνσεις του χειροποίητου, όπως τα μαντιναδάκια -ζαχαρωτά που κρύβουν μέσα τους μαντινάδες- ή ο αλάδανος -ρητίνη με μοναδικό άρωμα και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που συλλέγεται με το χέρι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άνθρωπος που κάνει γεωργικές εργασίες στην Κρήτη

Αλάδανος © Γιώργος Αναστασάκης

Ο φακός του Γιώργιου Αναστασάκη, καθώς παρακολουθεί τους Κρητικούς να μαζεύουν ελιές, να φτιάχνουν χαρουπόμελο ή να αποστάζουν τσικουδιά, σε κάνει να θέλεις να είσαι κι εσύ εκεί την επόμενη φορά. Ίσως επειδή οι παραδοσιακές «χειροποίητες» διαδικασίες αποκτούν νέο νόημα σε μια έντονα ψηφιοποιημένη πραγματικότητα. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που το περιηγητικό αυτό concept book σε κερδίζει με την ήρεμή του δύναμη και με την αγάπη του για τις μικρές γιορτές της καθημερινότητας.

Λαξευτό πατητήρι στην Κρήτη

Λαξευτό πατητήρι © Γιώργος Αναστασάκης

Η «Χειροποίητη Κρήτη» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την Κριτσά , Καβούσι.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού με στόχο να ενισχύσει την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού. Τα «μυστικά» της «Χειροποίητης Κρήτης» θα μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει και στη σελίδα Incredible Crete στο facebook και το Instagram, με hashtag το #handcraftedcrete.

Στιβάνια, παραδοσιακά παπούτσια στην Κρήτη

Στιβάνια © Γιώργος Αναστασάκης

Πηγή : https://www.athensvoice.gr/politismos/vivlio/763716/heiropoiiti-kriti-ena-vivlio-poy-katagrafei-tis-paradosiakes-tehnes-toy-nisioy/amp/

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ