Καθημερινή: Το άγγιγμα του Ξύλου. Οι κατσούνες μας στον 4ο τόμο της σειράς «Οι Τόποι μας»

Οι κατσούνες μας στον 4ο τόμο της σειράς «Οι Τόποι μας» με θέμα το Ηράκλειο. 320 σελίδες γεμάτες έμπνευση από την κρητική ζωή

Οι Τόποι μας είναι πάντα στην καρδιά μας και αυτή την Κυριακή κάνουν στάση στο Ηράκλειο.
@kathimerini

Στη μεγαλειώδη Κνωσό -από τις πρώτες ανασκαφές του Μίνωα Καλοκαιρινού και το όραμα του Άρθουρ Έβανς, στην πολυαναμενόμενη ανακαίνιση του Στρωματογραφικού Μουσείου αλλά και στις μνήμες της Φοίβης Νιωτάκη, μιας γυναίκας που πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στο μινωικό παλάτι.

Στις παραδοσιακές τέχνες, που μέσα από τη δουλειά σπουδαίων μαστόρων μένουν ζωντανές και συντηρούν τον υλικό πολιτισμό της Κρήτης: ξομπλιαστά κουλούρια, στιβάνια, υφαντά, κατσούνες και αντικείμενα από πηλό γεφυρώνουν το σήμερα με το χθες.

Στους ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους που με τη σπίθα τους ανοίγουν δρόμους: χορεύουν, φωτογραφίζουν, οργανώνουν λέσχες ανάγνωσης και φεστιβάλ κόμικς, κάνουν σκέιτ κάτω από τα ενετικά τείχη, φέρνουν έναν εναλλακτικό αέρα στην πόλη.

Στον «σπόρο» της κρητικής μουσικής, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη νέα γενιά. Τι κάνει τους νεαρούς Ηρακλειώτες να γλεντάνε όπως οι γονείς και οι παππούδες τους;

Στο ΙΤΕ, το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας με τις εντυπωσιακές διεθνείς επιδόσεις και επιτεύγματα, που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής με έναν αξιοζήλευτο απολογισμό σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους.

Στις ατόφιες γεύσεις και την αυθεντική ατμόσφαιρα των καφενέδων αλλά και στους ντόπιους μάγειρες και εστιάτορες που αποθεώνουν την πιο αδρή μορφή της πρώτης ύλης και την πυρηνική τους κουζίνα.

Στο Βιδιανό, το Κοτσιφάλι και το Λιάτικο και τις άλλες γηγενείς ποικιλίες που βγήκαν από την αφάνεια χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του δικτύου Wines of Crete. Ο επιτυχημένος φορέας που διαλαλεί σήμερα τις χάρες του κρητικού αμπελώνα στα μήκη και τα πλάτη της Γης, ξεκίνησε από την ιδέα μιας μικρής ομάδας παραγωγών με ένα μεγάλο όραμα.

Ηράκλειο. Ο τέταρτος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας», 320 σελίδες γεμάτες έμπνευση και ζωή, κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ