Κυρία Πόπη η “Υφάντρα” μας

Επιτέλους ήρθε η στιγμή που πρέπει να σας παρουσιάσουμε έναν κυριολεκτικά υπέροχο άνθρωπο, την κυρία Πόπη που φτιάχνει με τόση αγάπη και αφοσίωση τα κρητικά μας σαρίκια & τις πέτσες. Για εμάς ο ρόλος της είναι “Υφάντρα” αν και ίσως είναι βαρύς όρος γιατί δεν πλέκει σε αργαλειό όπως θα νομίζετε οι περισσότεροι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα χέρια της ο “αργαλειός” μας. Είναι αυτή που επιμελείται οποιαδήποτε λεπτομέρεια έχει να κάνει με τα ρούχα και τα υφασμάτινα προϊόντα μας. Τα παραδοσιακά σαρίκια, τις κρητικές πέτσες και τα κεφαλομάντηλα, , τα κασκόλ , τους σκούφους, τις τσάντες κλπ.

Κάπου εδώ θα σας αναφέρω ότι θα εντοπίσετε πολλά κοινά στοιχεία με τον κατσουνοποιό μας. Όπως για παράδειγμα, ήδη θα γνωρίζεται ότι ο κατσουνοποιός μας Γιάννης Σμυρνάκης εκτός από ένας σπουδαίος καλλιτέχνης είναι και κωφός. Το ίδιο ισχύει και για την Πόπη Παπαδάκη – Σμυρνάκη, τη γυναίκα του. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας της έχει μάθει να προσφέρει και να εκφράζεται μέσα από τα χέρια και τη δουλειά της. Αφοσιωμένη και προσηλωμένη σε ότι κάνει, χωρίς να της αποσπάει κάτι την προσοχή , καταφέρνει να ράβει και να τα πλέκει όλα στο χέρι δίνοντάς τους μία μοναδικότητα σε κάθε τι που κάνει.

Η κύρια ενασχόληση της όπως στα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια στα χωριά της Κρήτης ήταν και είναι τα οικιακά. Ωστόσο το ταλέντο της με τις κλωστές της έχει δώσει μία διαφορετική πορεία στην εξέλιξη της ζωής της. Με αφορμή όλη αυτή τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίξατε και βάλατε τις κατσούνες μας, δημιουργήθηκε μία σπουδαία ευκαιρία & για την κυρία Πόπη, ώστε να αξιοποιήσει το ταλέντο της και να γίνει η “υφάντρα” του katsounes.gr.

Μέχρι να δημιουργηθεί αυτή η θέση έμοιαζε με ουτοπία η εύρεση εργασίας για την ίδια αφού η επικοινωνία της σε ένα εργασιακό περιβάλλον ήταν και είναι δύσκολη. Ωστόσο σήμερα, μαζί με τον άντρα της και κατσουνοποιό μας αισθάνεται ασφαλής να δημιουργεί το Εργαστήρι Κρητικής Κατσούνας.

Εκφράζεται μέσα από εκατοντάδες κλωστές και υφάσματα που περνούν καθημερινά μέσα απά τα χέρια της μέχρι να φτάσουν στα δικά σας.

Διαβάστε για

Κρητικό Σαρίκι το παραδοσιακό κεντητό μαντήλι για το κεφάλι από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Η Ιστορία, η περίτεχνη πλέξη & οι συμβολισμοί του;

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ