Χωριό: Άγιος Θωμάς.

Μια όμορφη απόδραση για μονοήμερη εκδρομή κοντά στο Ηράκλειο, αποτελεί η επιλογή του χωριού Άγιος Θωμάς, στο Μονοφάτσι. Μισή ώρα περίπου από το Ηράκλειο, θα βρεις ίσως το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο της αρχαίας Κρήτης. Δεν πήγα βέβαια γι’ αυτό το λόγο, αλλά όντως άξιζε η επίσκεψη.
 
Το χωριό είναι Χτισμένο πάνω σε ένα βράχο και στα γεωγραφικά του όρια βρίσκονται πολλοί λαξευτοί τάφοι, εκκλησίες, πράσινο και ένας μικρός καταρράχτης. Ενώ στη κορυφή του βράχου θα δεις ένα «κινηματογραφικό νεκροταφείο» με υπέροχη θέα. Πήρε φωτιά το κινητό μου από τις λήψεις που έκανα εκεί επάνω.
Όπως κατάλαβες, αν αποφασίσεις να επισκεφτείς το χωριό, να μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τη φωτογραφική σου μηχανή, αξίζει. Είμαι σίγουρος ότι κατά τη βόλτα σου στο χωριό θα τραβήξεις πολλές φωτογραφίες στα γραφικά σοκάκια, που έχουν όμορφες παραδοσιακές αυλές, σπιτάκια και χαλάσματα.
 
Το νεκροταφείο λέγεται Καβαλάρης, αν το επισκεφτείς, θα καταλάβεις και το γιατί. Δεν νομίζω ότι έχω πάει ποτέ ξανά, για τουρισμό σε νεκροταφείο, κοίταξε να δεις πως ακούγετε. Να όμως που το έκανα και δε το μετανιώνω καθόλου. Μη διστάσεις να το κάνεις κι εσύ.
 
Λίγο πριν την είσοδο στο στον Καβαλάρη, εντυπωσιάστηκα με το “Κρητικό Stonehenge” όπως το αποκάλεσα εγώ. Θα δείτε δύο βράχους να στηρίζουν ένα τρίτο. O όγκος του, εντυπωσιακός. Αναρωτιόμουν, πως μπορεί να δημιουργήθηκε αυτό?
 
Αν κουραστείς η διψάσεις, κάνε μια στάση στη πλατεία του χωριού για να πιεις ένα καφεδάκι, έχει και frendo, μη ντραπείς να ζητήσεις…
 
Αξίζει να επισκεφτείς και το χωριό Αδράχτια. Φυσικά μέχρι εκεί, θα πας με τα πόδια, γιατί η διαδρομή είναι πολύ όμορφή. Είναι περίπου 8 λεπτά από τον Άγιο Θωμά και σε αυτό το τόσο σύντομο διάστημα θα διανύσεις μια καταπράσινη διαδρομή με λαξευτούς τάφους ή εκκλησίες και ένα μικρό καταρράχτη.
 
Όταν φτάσεις στο χωριό θα δεις εγκαταλελειμμένα σπίτια με χρωματιστές πόρτες, χαλάσματα, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα και όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το χωριό απ’ ότι έμαθα από ένα πρώην κάτοικο, το εγκατέλειψαν το 1980, γιατί φοβόντουσαν ότι ένας μεγάλος σεισμός θα γκρεμίσει τα βράχια, που βρίσκονται πάνω από το χωριό.
 
Σίγουρα θα ξανά κάνω μια επίσκεψη, γιατί απ’ ότι έμαθα δεν τα είδα όλα. Ο Άγιος Θωμάς αποτελεί εκτός από ένα όμορφο χωριό της Κρήτης και μια πολύ καλή επιλογή για αυτούς αγαπούν το το αρχαίο μυστήριο και τις εξερευνήσεις.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ