Με σύμμαχο τα social media ένας influencer έγινε … viral κρητικός, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές στα βίντεο όχι μόνο με τις κατσούνες του, αλλά και τις χιουμοριστικές «κατσουνάδες» που δημιουργεί. Η σπουδαία αυτή τέχνη της κατσουνοποιήας, το χιούμορ και η δημιουργικότητα του Μάρκου Σμυρνάκη, κατάφεραν να ταξιδέψουν τη φήμη του σε όλο τον κόσμο, πράγμα που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Δελτίο Ειδήσεων του Attica TV.
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, προβλήθηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Attica Tv με την Ανθή Σαλαγκούδη ένα ρεπορτάζ για την κατασκευή των παραδοσιακών κρητικών μπαστουνιών, ή όπως τα αποκαλούν οι Κρητικοί, κατσούνες. Η δημοσιογράφος Μαρία Σιαμπάνου που επιμελήθηκε το Ρεπορτάζ, σε συνέντευξη που πήρε από τον Μάρκο Σμυρνάκη, κατάφερε να μάθει το τρόπο κατασκευής μιας κρητικής κατσούνας, σημαντικές πληροφορίες για τους τρόπους αξιοποίησης μίας κατσούνας στο σήμερα, αλλά και πληροφορίες για το ενδιαφέρον του κόσμου γύρο από αυτές.
Οι παραδοσιακές μαγκούρες συνήθως ήταν εργαλείο των βοσκών και είναι γνωστές για το κυκλικό σχήμα στην κεφαλή τους. Ωστόσο πλέον δημιουργούνται πολλά διαφορετικά και περίτεχνα σχέδια, όπου ανοίγουν την γκάμα χρήσης μίας παραδοσιακής κρητικής κατσούνας σε πολλές επιπλέον περιπτώσεις, όπως πεζοπορία, στήριξη, κυνήγι, ενθύμιο, συμβολικό δώρο ακόμη και για διακόσμηση.
Οι παραδοσιακές μαγκούρες των βοσκών στην Κρήτη κατασκευάζονταν τα παλαιότερα χρόνια από ξύλο αμπελιτσιάς. Ωστόσο πλέον είναι παράνομη η κοπή του ξύλου και οι τεχνίτες έχουν αρχίσει και αξιοποιούν άλλα ξύλα, εξίσου ανθεκτικά με πολλές και διάφορες ιδιότητες ανά περίπτωση.
Η κατασκευή τους είναι αρκετά περίτεχνη, χρειάζεται υπομονή και μεράκι. Με τη βοήθεια της φωτιάς ο τεχνίτης προσπαθεί να κατεργαστεί, να ξύσει και να ισιώσει το ξύλο. Αυτό άλλωστε είναι που κάνει την κατσούνα ξεχωριστή, ο καλός μάστορας ξεχωρίζει από την μαϊστρία με την οποία θα δώσει το κυκλικό σχήμα της κεφαλής της κατσούνας.
Αυτή η προσπάθεια όπως ισχυρίζεται ο Viral Κρητικός Μάρκος Σμυρνάκης, έχει ανοίξει το δρόμο σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν αυτή την παραδοσιακή τέχνη δημιουργίας της κατσούνας. Πάρα πολλοί τεχνίτες κατσουνοποιοι έχουν αρχίσει σιγά-σιγά και ξανά πιάνουν την τέχνη, τα μαγαζιά ζητούν κατσούνες στο εμπόρευμα τους, ενώ παράλληλα οι νέοι ενδιαφέρονται να μάθουν πως να κάνουν ή πως μπορούν να αποκτήσουν μία κατσούνα.