Ανώγεια, στη σκιά του Ψηλορείτη | Αφιέρωμα ΚΡΗΤΗ!

Απίστευτη εκπομπή με εντυπωσιακές εικόνες από την Παγωμένη Κρήτη!

Καθίστε να απολαύσετε ένα οδοιπορικό – αφιέρωμα της Ερτ στα Ανώγεια και συγκεκριμένα στη σκιά του επιβλητικού Ψηλορείτη.

Η Ζωή Αλλιώς
| Λευτέρης Μπέρκης
| Γιάγκος Χαιρέτης

Κρήτη, Ανώγεια. Στη σκιά του Ψηλορείτη | Η ζωή αλλιώς | Λευτέρης Μπέρκης – Γιάγκος Χαιρέτης

«Ανώγεια, από το παρελθόν στο μέλλον»

Χοροί, μουσικές, λύρα και μαντινάδες. Αυτό ήταν το όχημα για να γνωρίσουμε το παρελθόν και το μέλλον των Ανωγείων. Αλλά και μια περιήγηση, σχεδόν εικονική, στη ζωή των βοσκών του Ψηλορείτη που υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε μια αδιάλειπτη παρουσία στο χρόνο.
Με τον Βασίλη Σκουλά, αυτή την κορυφαία μορφή της Κρητικής μουσικής, ευχαριστηθήκαμε τραγούδι. Και μιλήσαμε για τη μουσική, αυτή που τρέφει την ψυχή, που δίνει ανάταση και ελπίδα.
Για θέματα… καρδιάς, μιλήσαμε με τον Ντίνο Μερκούρη. Τον Καρδιολόγο της “καρδιάς” των Ανωγείων, που κάθε μήνα πηγαίνει από την Αθήνα στο χωριό που αγαπά πολύ και εξετάζει εθελοντικά τους κατοίκους του.
Ο αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης και ιδρυτής του Androidus Project Tank, μιας Εταιρίας Πολιστικής Διαχείρησης και Έρευνας με έδρα τα Ανώγεια, μας πήγε στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη, στο χιονισμένο θέατρο της Αρετούσας. Κι εκεί μιλήσαμε για τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Ανωγείων. Αλλά και για το IDAology, το έργο που καταγράφει με νέες τεχνολογίες τη ζωή των βοσκών στον Ψηλορείτη και δημιουργεί μια εικονική επίσκεψη στο βουνό για τον επισκέπτη του μέλλοντος.
Και με τον Λευτέρη Μπέρκη μιλήσαμε με στίχους και μαντινάδες, χορέψαμε Πυρρίχιο, ήπιαμε ρακή και είπαμε για τον σεβασμό και τους άγραφους νόμους των Ανωγείων. Γνωρίσαμε και γλεντήσαμε μαζί του όλα αυτά που σε κάνουν, όταν βρίσκεσαι στα Ανώγεια, να ζεις τη Ζωή σου Αλλιώς.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: http://www.ertnews.gr/

Ανώγεια Κρήτης, στη σκιά του Ψηλορείτη!

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ