ANDRE LEU Ο συγγραφέας από την Αυστραλία που επισκέφτηκε την Κρήτη και το εργαστήρι παραγωγής κρητικής κατσούνας.

Ο Επισκέπτης μας έρχεται από Αυστραλία αυτή τη φορά! και συγκεκριμένα είναι ο συγγραφέας Andre Leu, όπου κατα την επίσκεψη του στην ύπαιθρο της Κρήτης, επισκέφθηκε το εργαστήρι κατασκευής των κατσούνων μας, συνοδευόμενος από τον Βαγγέλη Χουρδακη (αγροποιό) και συντονιστή της επίσκεψης του Andreu Leu στην Κρήτη.

Με μεγάλη μας χαρά τον υποδεχτήκαμε, είδαμε πως φτιάχνονται οι κατσούνες μας, ήπιαμε και τις ρακές μας για να ζεσταθούμε στο Κρύο.

Αλτσχάιμερ, αυτοάνοσα, διαβήτης, καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και αυξημένα ποσοστά αυτισμού στα παιδιά, είναι μερικές από τις ασθένειες, που στην εποχή μας έχουν πάρει την μορφή επιδημίας. Τις περισσότερες φορές οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές και οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αλόγιστη  χρήση φυτοφαρμάκων για την παραγωγή της τροφής μας είναι σύμφωνα με τον Andreu Leu, βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα του βιβλίου «Μύθοι περί Ασφαλών Φυτοφαρμάκων», η κυριότερη αιτία για αυτή την «αόρατη επιδημία».

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά από τους Βιοκαλλιεργητές Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Andreu Leu ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων αλλά και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Ο Andreu Leu, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), μιλώντας απλά και κατανοητά, αποδόμησε τους μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως για παράδειγμα ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματά τους είναι ασφαλή όταν είναι σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης είναι ακίνδυνα, ότι είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και τέλος ότι είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

Απαντήσεις στους Μύθους

Αναφορικά με τον πρώτο μύθο ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα ο συγγραφέας θα πει: «Τα περισσότερα φυτοφάρμακα που πωλούνται στην αγορά θεωρούνται ασφαλή με βάση τις δοκιμές ενός μόνο συστατικού της σύνθεσής τους». Εξετάζεται δηλαδή μόνο η δραστική ουσία, ενώ οι άλλες ουσίες που περιέχει το σκεύασμα ώστε να βοηθά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.

Για τον δεύτερο μύθο, που θέλει «τη μικρή ποσότητα υπολειμμάτων να είναι ακίνδυνη» ο συγγραφέας εξήγησε ότι «οι Αρχές εγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων για μια σοδειά -όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα- με βάση το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κανονική παραγωγή της σοδειάς. Κατά συνέπεια, πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα εντοπιστούν στη σοδειά». Δηλαδή, σύμφωνα με την διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων, τα υπολείμματα κάθε σκευάσματος ξεχωριστά σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλή αλλά δεν υπολογίζουν ποιες είναι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία όταν σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων και τα υπολείμματά τους λειτουργούν σωρευτικά. 

Για τον τρίτο μύθο της βιοδιάσπασης των φυτοφαρμάκων ο Andreu Leu αναφέρει ότι «πολλά φυτοφάρμακα είναι περισσότερο τοξικά, όταν διασπώνται». Ο συγγραφέας έδωσε έμφαση στην «έλλειψη δοκιμών για τους μεταβολίτες που σχηματίζονται από τα ζιζανιοκτόνα, καθώς αποδομούνται» .

Τέλος ο συγγραφέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και στις ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκων. «Το έμβρυο, το νεογέννητο και το αναπτυσσόμενο παιδί δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων. Γι’ αυτό το σώμα τους δεν μπορεί να καταστρέψει τα τοξικά κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων» .

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλέστηκε ο Andreu Leu, η έκθεση των εμβρύων σε φυτοφάρμακα συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, με έλλειμμα προσοχής και υπερκινητικότητα, με φθορά οργάνων όπως συκώτι, νεφρά και αναπαραγωγικό σύστημα, με διπολικότητα και σχιζοφρένεια, με κατάθλιψη και παιδικές αυτοκτονίες, με προβλήματα έλλειψης ψυχραιμίας και διαχείρισης θυμού καθώς και με παιδική παχυσαρκία.

Κλείνοντας, ο Andreu Leu αναρωτήθηκε τι είδους πολιτισμός είναι αυτός που δηλητηριάζει τα παιδιά του, που δηλητηριάζει το μέλλον του. «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πει ότι αυτός ήταν ο πιο ανόητος πολιτισμός που πέρασε ποτέ» κατέληξε ο Αυστραλός  συγγραφέας με παραπάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα στάδια της βιολογικής γεωργίας. 

Λίγα λόγια για τον Andre Leu

Ο Andre έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς της Βιολογικής Γεωργίας, από την καλλιέργεια, την καταπολέμηση των παρασίτων, τη διαχείριση των ζιζανίων, την εμπορία και τη μετακομιδική μεταφορά σε οργανώσεις καλλιεργητών, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εκπαίδευση – όχι μόνο στην πατρίδα της Αυστραλίας, Την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Βιογραφικό

Πηγές https://www.ifoam.bio/en | Athens Voice

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ