Ο άνθρωπος που έφερε τον Άγιο Βασίλη στην Κρήτη.

Ένα σύντομο παραμύθι για όλους που θέλουν να νιώσουν ξανά παιδί!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας κρητικός άνδρας όπου ζούσε σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης το οποίο λέγεται Αμαριανό. Ο άνθρωπος αυτός ήταν πολυτάλαντος, αφού κατάφερνε να φτιάχνει με τα χέρια του ότι έβλεπαν τα μάτια του.

Όσο μεγάλωνε, άρχιζε να επικεντρώνεται σε αυτό που τον γέμιζε περισσότερο, στην τέχνη της κατσούνας. Μια τέχνη όπου κοντεύει να εξαφανιστεί, αφού πλέον λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κατασκευάζουν χειροποίητες παραδοσιακές κατσούνες.

Η αφοσίωση και το μεράκι του κατσουνοποιού τον έκαναν να γίνει ξακουστός για τις κατσούνες που φτιάχνει από τη μία μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Κάπου ανάμεσα στον κόσμο άκουσε τις φήμες κι ο Άγιος Βασίλης.

Αυτές οι φήμες ήταν η αιτία όπου ο Άγιος Βασίλης, ξεκίνησε να μοιράζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα του από το όμορφο νησί της Κρήτη. Προβληματισμένος ο Άγιος Βασίλης για το πως θα αντεπεξέλθει φέτος στην αποστολή του, αφού έλαβε περισσότερα γράμματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τότε σκέφτηκε ότι αυτό που θα τον βοηθούσε τελικά, θα ήταν ένα γνήσιο ανθεκτικό μπαστούνι. Ήταν μια καλή ιδέα για χριστουγενιάτικο δώρο στον εαυτό του.

2

Ο Άγιος Βασίλης δεν έχασε άλλο χρόνο. Επικοινώνησε μέσα από τη σελίδα “Χειροποίητες Κατσούνες, Κρητικά μπαστούνια” με τον κατσουνοποιό. Του έστειλε μήνυμα και του περιέγραψε αυτό που χρειαζόταν, μια γερή κατσούνα, ανάλογη του ύψους του, για να μπορεί να στηριχθεί άφοβα.

Ο κατσουνοποιός έψαχνε, έψαχνε, μέχρι να βρει το κατάλληλο ξύλο για να του ετοιμάσει την κατσούνα. Σκεφτόταν ότι θα έπρεπε να βάλει όλη του την τέχνη και τη μαεστρία. Έπρεπε να κατασκευάσει μια κατσούνα που να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα ταξίδι που θα συναντήσει διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και καιρικές συνθήκες.

Γύρισε σχεδόν όλα τα όμορφα ορεινά χωριά της Κρήτης μέχρι να βρει αυτό που ήθελε και το βρήκε. Ένα παχύ, σπασμένο κομμάτι πρίνου, με το ύψος του να αγγίζει τα 2 μέτρα, ήταν ιδανικό για τον Άγιο Βασίλη.

Μόλις ο Κατσουνοποιός βρήκε το κατάλληλο ξύλο, τότε έβαλε όλο του το μεράκι και την αγάπη που είχε για να τελειοποιήσει τη Κατσούνα του Άγιου Βασίλη. Ήξερε πως αν δεν τα κατάφερνε η κατσούνα, τότε ίσως ο Άγιος Βασίλης κουραζόταν και δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Μετά από 6 μήνες η κατσούνα ετοιμάστηκε. Ο Άγιος Βασίλης τάισε τους ταρανδους του, ετοίμασε το έλκηθρο του, το καβάλησε και ξεκίνησε για το όμορφο νησί της Κρήτης. Όμως καθώς ερχόταν και πλησίαζε, σκέφτηκε ότι εκτός από τα παιδιά, ίσως τον έχουν ανάγκη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που χρειάζονται κι αυτοί ένα καλό στήριγμα.

.jpg

Φτάνοντας στο Ηράκλειο ο Άγιος Βασίλης, ενθουσιασμένος παρέλαβε την κατσούνα του και ζήτησε από τον κατσουνοποιό να φορτώσει το έλκηθρο του με επιπλέον κατσούνες για να χαρίσει δώρα  αυτή τη χρόνια και στους μεγαλύτερους. Σε όλους δηλαδή τουε μεγάλους ανθρώπους που δεν χάνουν τη ευκαιρία, έστω και στο πνέυμα των χριστουγέννων να νιώσουν ξανά παιδιά.

Μη ξεχάσετε να εκφράσετε την αγάπη σας σε όλους αυτούς που χρειάζονται τη στήριξη σας.

Οι κατσούνες μας

(0)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ