Κρητικό Σαρίκι, το κρητικό μαντίλι που φορούν οι κρητικοί στο κεφάλι τους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε από που προέρχεται το κρητικό σαρίκι, αλλά και ποια είναι η σημασία του σήμερα. Θα μπορούσαμε να πούμε το Σαρίκι αποτελεί για τους κρητικούς ένα τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους.
Προέλευση:
Επί της εποχής του Μεσοπολέμου οι Κρητικοί φόραγαν ένα σπαστό κόκκινο φέσι με την μακριά φούντα. Το οποίο ξεχώριζε από το Τούρκικο χάρις ένα μεγάλο μαντίλι, που τύλιγαν από πάνω του, το σημερινό σαρίκι.
Η Λέξη Σαρίκι προέρχεται από την Τούρκικη Διάλεκτο, πριν όμως κατοχυρωθεί με αυτή την ονομασία, οι Κρήτες το έλεγαν “πέτσα” και είχε εμφανιστεί από τα τέλη του 15ου αιώνα. Τότε οι κρητικοί το φόραγαν στο κεφάλι, το τυλίγαν και άφηναν τις άκρες να πέφτουν με χάρη στο πλάι, δηλαδή στους κροτάφους.
Το σαρίκι του σήμερα:
Σήμερα πλέον το σαρίκι, το παραδοσιακό υφαντό που στολίζει το κεφάλι των Κρητών, συμβολίζει την κατοχή του Τουρκικού ζυγού στην Κρήτη. Καθώς επίσης και το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου.
Έχει επικρατήσει σε μαύρο ή άσπρο χρώμα, ανάλογα το λόγο που θέλουμε να το φορέσουμε. Το άσπρο είναι το γιορτινό, το χρώμα της χαράς και είθισται να φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως γάμους, βαφτίσεις ή κάθε λογής χαρούμενη κοινωνική εκδήλωση. Αντίθετα το μαύρο είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει τη λεβεντιά τη περηφάνια, αλλά και το πένθος.
Διαβάστε επίσης
Τα μαντίλια για το κεφάλι, οι συμβολισμοί που έχουν τα κρητικά σαρίκια και η ιστορία της κας Πόπης
για αγορά δείτε τη συλλογή μας εδω
Πηγή: kritikomaxairi.com