ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΣΟΥΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ | ΤΗΛ 6977008547

Η Συντήρηση

Μετά την κατασκευή της κατσούνας πρέπει να φροντίσουμε και τη συντήρηση της

Όπως ήδη γνωρίζετε, η κρητική κατσούνα αποτελεί χειροποίητη κατασκευή που κατασκευάζεται σε διάφορα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης.

Μπορούμε να σας εγγυηθούμε για την ανθεκτικότητα τους, αφού τα ξύλα τους είναι δοκιμασμένα υπό διαφορετικές συνθήκες. Βέβαια να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε διαφορετικές συνθήκες, μιλάμε πάντα για φυσιολογικά πλαίσια.

ΩΣΤΟΣΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΟΝ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΣΟΥΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Όσο ανθεκτικό προϊόν κι αν είναι, πρέπει να φροντίζουμε να την περνάμε με ρητίνη η λούστρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα αυξάνουμε τη διάρκεια αντοχή της στο χρόνο, αφού έτσι προστατεύεται από σκόρο η μαμούνι.

Καλό θα ήταν επειδή κάθε περιοχή έχει διαφορετικά ζιζάνια,  να επισκεφθείτε ένα γεωπόνο της ή ένα σχετικό κατάστημα της περιοχή σας και να συμβουλευτείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της κατσούνας σας, ώστε να μη σας την τρυπήσει το μαμούνι.

Να σημειωθεί ότι αν την έχετε προμηθευτεί πρόσφατα από εμάς, τότε δεν χρειάζεται να την περάσετε με κάποιο από τα παραπάνω υλικά, αφού ήδη το έχουμε κάνει εμείς και σε διπλή στρώση. Εσείς θα αναλάβετε να το κάνετε αφού περάσει ένας χρόνος, όπως έχουμε αναφερθεί παραπάνω, η συντομότερα ανάλογα πάντα με την χρήση που της κάνετε…

Το διάστημα που θα χρειαστεί για τη συντήρηση της μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο του ενός χρόνου, ανάλογα πάντα τη χρήση και τη φύλαξη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και χρωματιστά, γυαλιστερά, ή ματ βερνίκια, ανάλογα με το γούστο σας.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Το σύρμα στις κατσούνες

Όταν σας έρχεται κατσούνα δεμένη με σύρμα, τότε η κούρμπα της έγινε πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το σύρμα για τις για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έτσι ώστε να μη διαστρεβλωθεί από την υγρασία. Η φύλαξη της είναι καλό να γίνεται σε ένα ξηρό μέρος και κρεμασμένη. Αν δεν μπορείτε να τη κρεμάσετε κάπως, τότε φροντίστε να την τοποθετήσετε στο χώρο σε όρθια θέση. Αν δεν έχει σύρμα, τότε σημαίνει ότι, έχει περάσει το διάστημα που απαιτείται.

Το κατάλληλο ύψος

Μπορεί να κοπεί αναλόγως με το ύψος του ιδιοκτήτη. Το σωστό ύψος είναι λίγο πιο πάνω από τη μέση του ιδιοκτήτη. Κόβοντας στο σωστό ύψος την κατσούνα απολαμβάνετε την στήριξή της, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για μυικούς τραυματισμούς.

Το άνοιγμα της κούρμπας

Αν πρόκειται για κτηνοτροφική χρήση μπορείτε να κόψετε τη κούρμπα με προσεκτικό τρόπο, στο σημείο που επιθυμείτε να ξεκινάει το άνοιγμα, ανάλογα με τη χρήση που την χρειάζεστε. Γιαυτό το λόγο οι περισσότερες κατσούνες μας έχουν κλειστό γύρισμα.


© 2020 ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΣΟΥΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ | ΤΗΛ 6977008547

Θέμα από Anders Norén