ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΣΟΥΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ | ΤΗΛ +30 6977008547

Ο Κατσουνοποιός

Για να κάνατε κλικ εδώ, σημαίνει ότι θέλετε να μάθετε ποιος είναι επιτέλους αυτός ο κατσουνάς που σας ετοιμάζει με τέτοια λεπτομέρεια και μεράκι, τις χειροποίητες κρητικές κατσούνες. Το όνομα αυτού Γιάννης Σμυρνάκης. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο χωριό της Κρήτης, Αμαριανό. Το χωριό βρίσκεται στο νομό του Ηρακλείου, και κοντά στο Καστέλι πεδιάδος.

Κατασκευή Κρητικής Κατσούνας με τον παραδοσιακό τρόπο | “Καλο Μεσημέρι” | Αμαριανό, ΚΡΗΤΗΣ

Ο Γιάννης, είναι ένας παραδοσιακός Κρητικός άνθρωπος, που του αρέσει η ζωή στο χωρίο και η καλή παρέα. Σαν άθρωπος έχει πολλά προτερήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι το μεράκι που αφιερώνει σε κάθε τι που κατασκευάζει.

Η αγάπη του για το ξύλο και το σίδερο, τον έκαναν να έχει δημιουργήσει αρκετές χειροποίητες κατασκευές, αλλά και πατέντες για να μπορεί να φτιάχνει αυτά που έχει στο μυαλό του. Ξέρετε, στην Περίπτωση του Γιάννη ισχύει αυτό που λένε ότι, «τα χέρια του φτιάχνουν, ότι δουν τα μάτια του».

Μία σημαντική πληροφορία, που τον οδήγησε να κάνει με τόση αφοσίωση τη δουλειά του είναι ότι είναι κωφός. Πράγμα που σημαίνει κατά τη δημιουργία της χειροποίητης κατασκευής δεν αποσπάτε από θορύβους, η συνομιλίες. Ενώ πολλές φορές μέσα από τις κατασκευές του βρίσκει μια διέξοδο επικοινωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να στερείτε ακοής, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει με αφθονία πολλά άλλα ταλέντα.

Το κανονικό του επάγγελμα είναι σιδεράς, σε οικοδομές, αλλά λόγο της κρίσης και της δυσκολίας του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με εργολάβους, τον οδήγησαν να αφοσιωθεί στις χειροποίητες κατασκευές και κυρίως στις κατσούνες. Αυτό γιατί, όπως λέει ο ίδιος, η τέχνη αυτή τείνει να καταργηθεί και πρέπει να της δώσουμε ξανά ζωή, όχι απλά δημιουργώντας και πουλώντας κατσούνες, αλλά δείχνοντας την τέχνη σε νεότερους και φυσικά προσθέτοντας (όπου είναι εφικτό) τη χρήση κατσούνας στη καθημερινότητα μας…


© 2020 Κατσούνες, Κρητικά μπαστούνια, Κρητικές βέργες, Παραδοσιακά Μπαστούνια, Κρητική Μαγκούρα, Κρητική Ράβδος – Κατασκευάζονται στο χέρι με περίσσιο μεράκι και σεβασμό στην παράδοση.

Θέμα από Anders Norén